Warsztaty edukacyjne – Od uprawy do potrawy.
28 lutego uczniowie klasy 3a wraz z wychowawcą wzięli udział w warsztatach edukacyjnych pt. „Od uprawy do potrawy”; zorganizowanych przez TESCO.
Na ciekawą ekspedycję zabrała nas pani przewodnik; przedstawiciel sklepu. Podczas tej wyprawy poznawaliśmy produkty zdrowe dla naszego organizmu.
Próbowaliśmy owoców, warzyw i bakalii: ananasa, kokosa, kalarepy, orzechów, żurawiny. Uczyliśmy się, jak sprawdzić na etykiecie skąd pochodzą i szukaliśmy tych miejsc na mapie. Poznawaliśmy różne rodzaje mąki, kaszy, makaronów i pieczywa. Odkrywaliśmy, które jajka są najlepsze. Uczyliśmy się także, jak odczytywać etykiety i na co zwracać
uwagę przy wyborze produktów. Za każde poprawnie wykonane zadanie i odgadnięte zagadki otrzymywaliśmy naklejki, z których wykonaliśmy piramidę żywienia.
Później przygotowaliśmy zdrowe kanapki. Były kanapki z pastą jajeczną, kanapki z białym serkiem i ogórkiem, a także kanapki z białym serkiem i truskawkami. Były pyszne.
To była BARDZO SMACZNA EKSPEDYCJA. Dziękujemy.