Warsztaty edukacyjne „Od uprawy do potrawy”

20 października uczniowie klasy 3B wraz z wychowawca wzięli udział w warsztatach edukacyjnych „Od uprawy do potrawy” organizowanych przez TESCO.
Z przedstawicielem sklepu – naszym przewodnikiem, wyruszyliśmy na ekspedycję podczas, której poszukiwaliśmy na hali sklepu ukrytych naklejek do piramidy zdrowia. Rozmawialiśmy o produktach zdrowych dla naszego organizmu. Próbowaliśmy różnych smaków: kalarepy, rzodkiewki, orzechów, suszonych owoców. Zastanawialiśmy się, z czego zrobione są różne kasze i płatki. Dowiedzieliśmy się, skąd pochodzą różne owoce i jak daleką podróż muszą przebyć, byśmy mogli je zjeść, a także, które jajka są najlepsze. Nasz Pani Przewodnik nauczyła nas jak odczytywać etykiety i na co zwracać uwagę przy wyborze produktów. Gdy znaleźliśmy wszystkie naklejki, zrobiliśmy wspólna piramidę zdrowia. Na koniec wspólnie przygotowaliśmy zdrowy posiłek z jogurtu naturalnego i owoców.
Na zakończenie naszej wizyty zostaliśmy obdarowani prezentami.
Nasza wyprawa była bardzo udana.