PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY W SP39
Pierwszy Dzień Wiosny zwykle kojarzy się z Dniem Wagarowicza.
W naszej szkole wcale nie musisz uciekać z lekcji, aby zapewnić sobie lepsze atrakcje!
Serdecznie zachęcamy wszystkie klasy wraz z Wychowawcami i Nauczycielami
do wzięcia udziału w zajęciach kulinarnych w ramach I edycji MASTER CHEF – WIOSNA NA TALERZU!
- Cele:
-rozwijanie uzdolnień twórczych,
-doskonalenie umiejętności kulinarnych,
-wykazanie się znajomością przygotowania smacznych wiosennych przystawek,
-popularyzacja i promowanie stylu zdrowego odżywiania się,
-zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych,
-rozpowszechnianie idei współzawodnictwa,
-aktywizacja uczniów w środowisku szkolnym.
- Warunki uczestnictwa:
a)konkurs kulinarny jest przeznaczony dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 39 w Kielcach,
b)chęć uczestnictwa musi zadeklarować Wychowawca klasy, który zgłasza swoich podopiecznych do udziału w szkolnym programie kulinarnym,
c)każda klasa dodatkowo wybiera jednego Nauczyciela, który wraz z Wychowawcą będzie wspomagał zespół oraz czuwał nad przygotowaniem wiosennych przysmaków,
d)zapisów należy dokonać u p. Anny Mazurkiewicz (nauczyciel języka polskiego)
w nieprzekraczalnym terminie do dn. 15.03.2019r. (piątek),
e)uczestnicy są zobowiązani do zadbania (we własnym zakresie) o niezbędne wyposażenie sal konkursowych (produkty żywnościowe, potrzebne narzędzia – noże, tarki, widelce itp., jednorazowe naczynia, serwetki, worki na śmieci itd.).
- Kryteria oceny:
-organizacja stanowiska pracy,
-zróżnicowanie w kwestii doboru produktów,
-szeroki wachlarz kulinarnych propozycji (wiosenne kanapki, sałatki, koktajle owocowe, itp.),
-oryginalna forma prezentacji przygotowanych przysmaków,
-ocena organoleptyczna, m.in. smak, zapach prezentowanych przekąsek,
-umiejętność współpracy w zespole klasowym.
- Organizacja Pierwszego Dnia Wiosny (dn. 21.03.2019r. – czwartek):
Klasy zgłoszone do udziału w konkursie realizują 3 pierwsze godziny lekcyjne, po czym spotykają się w salach, do których zostały przypisane podczas zgłoszenia chęci uczestnictwa przez Wychowawcę.
W salach konkursowych:
10:40-11:00 – organizacja stanowiska pracy przy udziale Wychowawcy i Nauczyciela,
11:00-12:30 – przygotowanie wiosennych przekąsek,
12:30-12:50 – uporządkowanie miejsca pracy, prezentacja przysmaków,
około 13:00 – degustacja i ocena pracy zespołów przez Komisję Konkursową.
Prezentacja przygotowanych przekąsek i ocena pracy odbędzie się w salach konkursowych. Uprzejmie prosimy o cierpliwość w oczekiwaniu na przybycie Jury.
SERDECZNIE ZACHĘCAMY DO (SMACZNEGO) UDZIAŁU!