„Od uprawy do potrawy” – warsztaty edukacyjne klasy II c

16 października udaliśmy się na wycieczkę dydaktyczną do sklepu Tesco. Wzięliśmy udział w programie pod nazwą „Od uprawy do potrawy”. Celem tego programu jest promowanie zdrowego odżywiania i kształtowanie umiejętności dokonywania świadomych zakupów.
Z przedstawicielem sklepu – naszym przewodnikiem, wyruszyliśmy na ekspedycję podczas, której rozwiązywaliśmy wiele zagadek. Rozmawialiśmy o produktach zdrowych dla naszego organizmu. Próbowaliśmy różnych smaków, m.in. kalarepy, papryki, kiełków, orzechów, suszonych owoców. Zastanawialiśmy się, z czego zrobione są różne kasze i płatki. Dowiedzieliśmy się, skąd pochodzą różne owoce i jak daleką podróż muszą przebyć, byśmy mogli je zjeść, a także, które jajka są najlepsze. Nasz Pani Przewodnik nauczyła nas jak odczytywać etykiety i na co zwracać uwagę przy wyborze produktów. Na koniec wspólnie przygotowaliśmy zdrowy posiłek z jogurtu naturalnego i owoców.
- sdr
- sdr
- dav
- dav