Nie marnuj jedzenia – myśl ekologicznie !
Z marnowaniem żywności mamy do czynienia na każdym kroku. Zbyt duże zakupy, przegapienie terminu ważności oraz brak umiejętności odpowiedniego gospodarowania produktami spożywczymi sprawiają, że żywność trafia do śmietnika. Z okazji minionego Światowego Dnia Żywności w klasie 6b odbyła się lekcja prowadzona przez nauczyciela biologii dotycząca problemu marnowania żywności na świecie. Uczniowie dowiedzieli się jakie produkty najczęściej marnujemy, co jest tego główną przyczyną, jakie są skutki marnowania żywności dla środowiska oraz co zrobić , aby mniej jedzenia trafiało do śmietnika. Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody oraz energia zużyta do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. Żyjemy coraz szybciej, kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów ani posiłków. Potem równie szybko uznajemy jedzenie za śmieci. Pamiętajmy, żywność to nie tylko produkty, to także opakowania: marnując żywność , przyczyniamy się do degradacji środowiska.