„Krówkarenka” i Podziemna Trasa Opatowska, czyli 6A i 6B na wspólnym wyjeździe
Ostatni czwartek listopada przywitał nas niezwykłą aurą zimową – wprost idealny klimat na całodzienny wypad do Opatowa! Już sama podróż w autokarze zrobiła się bardzo sentymentalna – ten widok lekko skrzących się płatków śniegu za oknem rozczulił niemal każdego…
Wycieczka rozpoczęła się od zwiedzania zakładu produkcyjnego. Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną przedstawiającą historię „Krówki Opatowskiej”, wzięli także udział w warsztatach w kawiarni „Krówkarenka”, podczas których samodzielnie zawijali i pakowali cukierki do ozdobnych pudełek. W czasie zwiedzania uczestnicy dowiedzieli się dużo ciekawych rzeczy na temat lokalnych słodkości: jest to ręczna produkcja, wyrób produkowany jest z naturalnych składników – mleka, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego. Odbyła się również degustacja „krówek” połączona z solidnymi zakupami naszych regionalnych (bo świętokrzyskich!) słodkości. Kolejnym etapem wycieczki była Podziemna Trasa Opatowska. Przejście podziemnymi korytarzami w towarzystwie przewodnika umożliwiło uczniom poznanie historii tego niezwykłego miejsca. Obecnie długość zwiedzanej trasy wynosi ok. 500 metrów i składa się z trzech poziomów, z których najniższy sięga 14,5 metra pod powierzchnią rynku (gdzie panuje stała temperatura, 8-12 stopni Celsjusza). Nie obyłoby się oczywiście bez smacznego obiadu oraz zimowych szaleństw na świeżym powietrzu, sprzyjających integracji naszych szóstoklasistów. Celem wyjazdu było nie tylko zapewnienie uczniom nietypowej formy rozrywki, ale przede wszystkim edukacja zawodoznawcza, tj. poznanie specyfiki pracy w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej na terenie naszego województwa oraz wzbogacenie wiedzy historycznej w ramach realizacji ścieżki edukacji regionalnej „Moja Mała Ojczyzna”.