PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY
Pierwszy Dzień Kalendarzowej Wiosny zwykle kojarzy się z Dniem Wagarowicza.
Uczniowie 5A przekonali się, że wcale nie trzeba uciekać z lekcji, aby zapewnić sobie lepsze atrakcje! Wychowawca ogłosił klasową edycję programu kulinarnego: MASTER CHEF – WIOSNA NA TALERZU!
Uczniowie mogli w ten sposób udoskonalić swoje kulinarne umiejętności, promować styl zdrowego odżywiania się, ale przede wszystkim zachwycić niezwykłym talentem! Organizacja stanowiska pracy oraz przygotowanie wiosennych przysmaków przebiegały w atmosferze zdyscyplinowania pod czujnym okiem wychowawcy. Uczestnicy byli zobowiązani do zadbania (we własnym zakresie) o niezbędne wyposażenie sali (produkty żywnościowe, potrzebne narzędzia – plastikowe noże, widelce, łyżeczki, tarki itp., jednorazowe naczynia, serwetki, worki na śmieci itd.).
Piątoklasiści mogli pochwalić się szerokim wachlarzem zdrowych, wiosennych przekąsek: przygotowali smaczne kanapki, sałatki, naleśniki, bezy, szaszłyki, soki i koktajle owocowe. Zróżnicowanie w kwestii doboru produktów było ogromne! Oryginalna forma prezentacji przygotowanych przysmaków skusiła wszystkich do wspólnej degustacji.
…Bo 21 marca to dzień gotowania, nie wagarowania! 🙂
Po zdrowym posiłku przyszedł czas na małą aktywność fizyczną. Klasa 5A wraz z 5B wybrała się do Parku im. Adolfa Dygasińskiego, by w najbliższej okolicy poszukać pierwszych oznak wiosny, skorzystać z pięknej aury podczas aktywności fizycznej, a następnie doświadczyć niemałej dawki rywalizacji na torach pobliskiej kręgielni. Efektywnie naładowane akumulatory po zimie, pozwoliły zdrowo i z uśmiechem wkroczyć w najpiękniejszą z pór roku – bo przecież wiosna to pora radosna! 🙂
A poniżej krótka wierszowana refleksja naszych piątoklasistów:
„Wiosna przyszła tak znienacka,
Cieszy się gromada ptactwa…
Gwiżdżą, piszczą i ćwierkają,
Tak nam pięknie oznajmiają!”