Od ziarenka do bochenka w klasach 2c i 2d
W ubiegłym tygodniu uczniowie z klas 2 c oraz 2d uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Od ziarenka do bochenka”, które odbyły się dzięki wspaniałej pomocy Rodziców i Dziadków naszych uczniów 😀
Najpierw, podczas edukacji zdalnej, uczniowie obejrzeli film, w czasie którego poznali rodzaje zbóż uprawiane w Polsce. Dowiedzieli się, które z nich najbardziej nadają się do wypieków oraz poznali pracę piekarzy i wszystkie etapy prowadzące do powstania doskonałego, chrupiącego i smacznego pieczywa. Następnie uczniowie bawili się mąką, tworząc z niej niesamowicie kreatywne dzieła sztuki, wymyślając przeróżne obrazki. Kolejne zadanie było realizowane pod bacznym okiem Rodziców i Dziadków. Zachowując wszelkie zasady bezpieczeństwa, przystąpili do rodzinnych wypieków. Ich efektem były świeżutkie, pachnące bułeczki lub chlebki, które z relacji dzieci były pyszne i znikały w mgnieniu oka zanim zdążyły wystygnąć 😀
Zapraszamy do galerii z tych niezwykłych domowych warsztatów 😀