Grzybobranie

W naszym kraju większość gatunków grzybów jadalnych dojrzewa w okresie od późnego lata do późnej jesieni, w związku z czym grzybobrania odbywają się także w tym czasie. Ciepła i wilgotna pogoda sprawia, że lasy wypełniły się grzybami. Można powiedzieć , że grzybobranie to nasz sport narodowy.

Uczniowie naszej szkoły chętnie opowiadają o wyprawach do lasu i sukcesach w odnajdywaniu  grzybów. Warto przypominać  uczniom, na co należy zwrócić uwagę podczas  zbierania grzybów i jak się do grzybobrania przygotować.

Podczas lekcji z klasą 7c przypominaliśmy wiadomości dotyczące grzybów jadalnych i trujących, które można znaleźć w naszych lasach. Przy pomocy planszy „ Grzyby trujące i podobne do nich grzyby jadalne” sprawdzaliśmy jak nie pomylić  borowika czy podgrzybka z goryczakiem żółciowym, pieczarki z muchomorami ,  rydza z mleczajem welnianką czy kurki ( pieprznik jadalny) z lisówką pomarańczową. W pracowni biologicznej powstała gazetka ścienna przedstawiająca gatunki jadalne grzybów.

Skip to content